go ide

Møller Sport

Leverandør til orienteringsidrætten og danske O-løbere i 34 år

 

Hvorfor er det en god ide at løbe orienteringsløb i en orienteringssko?

 

Den korte forklaring: For at få det optimale udbytte med et maksimum af sikkerhed ud af dit løb!

 

Den lidt længere forklaring: Det er faktisk alt sammen et spørgsmål om din og dine kropsdeles sikkerhed og komfort.

 

Har man en gang set, hvordan en gren kan gå lige lodret op igennem skosålen og videre op igennem foden for at blive synlig på oversiden, så er man ikke i tvivl om, at man skal søge optimal beskyttelse ved løb i terræn.

Når man tilpas mange gange er skredet ud, fordi man ikke har haft ordentlig greb, og har slået sig alvorligt eller beskadiget lemmerne, så er man ikke i tvivl om, at man skal søge optimal sikkerhed mod udskridning.

En orienteringssko er designet og bygget til at kunne klare ovennævnte situationer, hvor andre sko, af den ene eller anden type, er mindre velegnet. Eller slet ikke velegnet!

 

Nu er det jo ikke alle orienteringsbaner, der går i terræn, og ikke alle klasser der kommer i terræn af nogen betydning. Nej, og derfor må det naturligvis altid blive en afvejning af ens personlige løb og stil. Nogen vil formentlig kunne liste rundt i deres gamle kondisko uden at komme væsentlig til skade, men hovedparten af alle O-løbere og baner kommer uvægerligt i terræn. Ellers kan det vel næppe kaldes orienteringsløb?

 

En O-sko er som nævnt designet og bygget til færdsel i terræn. Hvad betyder så det:

Den er fremstillet af materialer, som ikke absorberer vand af nævneværdig betydning. Den bliver altså ikke væsentlig tungere at slæbe rundt med.

Den er fremstillet af materialer i sål og overmateriale, som er væsentlig mere beskyttende (hårdere og sejere) end til eksempelvis almindelige løbesko.

I 2011 er Finske Vj begyndt at anvende Kevlar, en umådelig stærk fiber kendt fra bl. a. sikkerhedsudstyr i skovindustrien, i udvalgte modeller. Det betyder endnu mere sikkerhed for "dine fødder". Er det ikke herligt?

 

Overmaterialet er forstærket i svang og forfod for at forhindre skader fra spidse grene, slag m.m. Knopsålen har flere funktioner. For det første skal den være tilpas hård og sej for at kunne modstå skarpe grene, sten m.m. Udformningen med knopper, som for de flestes vedkommende er forsynet med metaldupper, har til hensigt at give et godt og solidt greb med underlaget. Det være sig fugtig skovbund, mosbelagte sten og klipper (vi kommer jo også til udlandet ind imellem), og så er der lige de lerede skråninger ved Vejle og andre steder. I 2012 blev STAR piggen introduceret. STAR piggen er en stjerneformet 5 kantet pig som giver et unikt greb. Væsentlig bedre end den tidligere runde pig. Bemærk: at der nu også under svangen er monteret en pig for at sikre dig mod sideværts udskridning på glatte træstammer.

 

Billederne til venstre viser øverst en Integrator O-sko med pig. IROCK skoen under denne er uden pig. Sidstnævnte er en interessant sko som nok er værd at ofre et par minutter på. Knopsålern er fremstillet i Berylgummi som har et unikt greb. Nok det tætteste man kommer på en pigsko, men uden pigge.

 

O-skoen har, i modsætning, til sin fætter kondiskoen, en generelt lavere opbygning i hæl og forfod. Dette tillige med pasformen (skoen sidder til foden i hele fodens længde) giver en god føling med terrænet og forhindrer vridninger. Ingen vil vel betvivle, at det er lettere at vrikke om på en stilethæl end på en fladbundet sko? De fleste O-sko er forsynet med pronationskile. For løbere med specielle vrikningsproblemer fremstilles der højskaftede O-sko (Vj Integrator High) som, for de flestes vedkommende, vil kunne forhindre eller minimere tapening.

 

I 2013 genoptog VJ produktionen af Integrator High (se billede til venstre). En sko specielt designet til løbere som har mindre stærke ankler eller er i en genoptræningsfase efter skadelig vrikning. VJ Integrator udgør basisskoen og ankelstøtten opnåes gennem en forhøjelse af overmaterialet som låses med en solid Velcrolås samt en udvendig plastkappe som spændes i en bæltelignende Velcrolås fortil. En nem og enkel foranstaltning som giver dig ekstra god ankelstøtte.

 

Der tales, og spørges meget om O-skoenes støddæmpende effekt sammenlignet med en asfaltsko. Der er naturligvis, fordi skoene har hver sin funktion, forskel, men man bør erindre sig, at en O-sko tilbringer det meste af sin levetid på blød bund, som i sig selv er støddæmpende. Finske VJ har i 2011 introduceret sit ny Kvam-O system med et unikt snøresystem og en støddæmpning i hæl og forfod som ikke er set tidligere i orienteringssko. Læs gerne mere og se billeder.

 

O-sko er ikke designet til lange løb på hårdt underlag. Eksempelvis vinterens Langdistanceløb. Disse løb finder sted på en sand kombination af underlag lige fra almindelig skovbund til asfalt. Nogen gange godt belagt med sne og is. Til det formål bør man erhverve sig en kombinationssko eksempelvis Sarva Zero 3M. Mange O-løbere, som værdsætter komforten frem for alt andet, har også fundet denne sko velegnet til O-løb generelt. Specielt til de lange vintertræningsløb. Den er fremstillet af finske VJ, som er en af verdens ledende på O-sko, og materialer og funktion bærer tydeligt præg heraf. En vaskeægte 4-hjuls trækker! Hjemtages på bestilling.

Send forespørgsel.

 

En kort men forhåbentlig beskrivende gennemgang af O-skoens fortræffeligheder. Tænk på dit gode helbred, og lad nu være med at gå på kompromis!

 

Har du spørgsmål så tøv ikke med at sende os en mail

 

Ulla

Møller Sport, 8680 Ry